Пасхальне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима 2013

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА
боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Житомирської єпархії Української Православної Церкви

“А якщо Христос не воскрес,
то й проповідь наша марна,
марна і віра ваша”
(1 Кор. 15, 14).

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Всечесні отці, дорогі брати і сестри!

У ці священні світлоносні неповторні пасхальні дні немає нічого солодшого для християнина, як знову і знову всім серцем відчувати особливу духовну радість Найсвітлішого та Найвеличнішого свята Воскресіння Христового. Свята Церква іменує його “святом із свят і торжеством із торжеств”.

Воістину це свято є унікальною, незбагненою для людського розуму подією, тому що виходить за межі видимого світу. Господь наш Іісус Христос воскресає, на третій день після смерті, оскільки Він не тільки Син людський, Він — Син Божий, Він — Всемогутній Бог. І саме Воскресіння є найсильнішим, найяскравішим і найпереконливішим свідченням і дока¬зом Божественності Іісуса Христа. Людині відкрився новий світ святості, істини і блаженства. Преподобний Іустин Сербський захоплено каже: “До Свого Воскресіння Спаситель навчав про вічне життя, а у Воскресінні показав, що Він — Вічне Життя. До Свого Воскресіння Він проповідував про воскресіння мертвих, а Воскресінням виявив, що Він - Воскресіння мертвих. Так, так, так... Господь Іісус Христос Воскресінням Своїм явив і засвідчив, що Він - Єдиний Істинний Бог, Єдиний Істинний Богочоловік в цілому всесвіту”.

Пасхальне торжество подарувало людству найвищу, повну радість, про яку мріяли ще старозавітні праведники. Ця радість ось уже більше двох тисяч років наповнює Небо і землю, видимий і невидимий світ, серця і душі віруючих у Христа, для яких істина Воскресіння Христового є основою віри і сенсом життя. Святитель Іоанн Златоуст так говорить: “Нині веселяться Ангели, радуються Архангели, Херувими і Серафими, урочисто святкуючи з нами наповнене світлом свято — Воскресіння Христове.” (Слово на Пасху).

Своїм воскресінням Христос підтвердив Своє Божественне вчення про високе призначення людини, повернувши нам усе, що ми втратили через гріхопадіння наших прабатьків. Як колись прадавній Адам зробив всіх нас причасниками гріха і смерті, так тепер новий Адам – Господь Ісус Христос, – знищивши смерть, а разом з нею і владу гріха, відновив у людині образ Божий, зробив всіх нас співучасниками воскресіння і життя вічного. Воскресіння, як частина Божого Промислу про людину, без винятку є здобутком кожного з нас. Святий апостол Павло пише: “Христос Воскрес з мертвих, первенець серед померлих. Бо, як смерть через людину, так через людину і воскресіння мертвих. Як в Адамі всі вмирають, так і в Христі всі оживуть” (1 Кор. 15,20-22).

Воскресіння Христове нагадує нам про істинну мету нашого земного шляху, наповнює наше буття змістом, яке зробило життя людини надбанням вічного торжества. Це так необхідно для нас у наш непростий час, з його матеріальними труднощами і постійними проблемами. Звертаючись до душі кожної людини, Спаситель закликає: “Прийдіть до Мене всі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас…” (Мф. 11:28) Ці слова Господа дають нашій душі, нашому серцю спокій і умиротворіння. Які б важкі обставини земного існування ми не проходили, які б випробу¬вання на нас не чекали, ми повинні пам’ятати, що Він Своїм Воскресінням здолав смерть, допомагає і нам перемагати всі труднощі і незлагоди нашого земного життя.

Божественне Одкровення ясно вчить нас, що справжнє щастя для людини — це життя з Богом і в Бозі. Спаситель не вимагає від нас непосильних подвигів, тому що Він всіх нас любить і ми не повинні залишитись невдячними чи байдужими до Божественної любові, яка заради спасіння людини зійшла навіть до хреста і смерті. Важливо зрозуміти що Своїм Воскресінням Господь відновлює людську природу, дарує кожному християнину зміцнення внутрішніх сил в його служінні Святій Церкві, державі, суспільству, сім’ї, ближньому. Воскреслий Господь просить всіх і кожного жити по правді та згідно із заповідями Божими: бути добрими та милосердними, чесними і справедливими у сто¬сунках з людьми, здатними розділяти з ними і радість, і незгоди.

Возлюблені у Господі боголюбиві пастирі, чесне чернецтво, дорогі брати i сестри! Сердечно вітаю вас зі світлим святом Христового Воскресіння Хай велична пасхальна радість буде для нас джерелом духовних та тілесних сил, примножить благодатними дарами наші душі і серця для благочестивого християнського життя, для гідного служіння Богу, Його Святій Церкві і нашому українському набожному народу.

Улюблена моя паство! У ці Пасхальні дні молитовно бажаю щоб Воскреслий Господь дарував вам душевне спасіння та терпіння, добре здоров’я та щасливе довголіття, злагоду та братерську любов. Нехай же пасхальна радість освітить кожне серце, кожну домівку і храм, кожне місто і село, нехай цю радість відчують усі, хто почує слова великоднього вітання:

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

+ НИКОДИМ,
архієпископ Житомирський і
Новоград-Волинський.

Пасха Христова,
2013 р. м. Житомир.

Пасхальне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима 2013

Пасхальне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима 2013

Пасхальне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима 2013

Пасхальне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима 2013