Різдвяне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2016

Різдвяне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Житомирської єпархії Української Православної Церкви

«Готовся Віфлиєме,
відкрий врата всім Єдеме.
Красуйся Євфрафа,
Бо дерево життя в печері
виросло від Діви…..»

(тропар предпразднства)

ВОЗЛЮБЛЕНІ У ГОСПОДІ ВИСОКОПОВАЖНІ ПАСТИРІ,
ЧЕСНЕ У ХРИСТІ ЧЕРНЕЦТВО, БОГОЛЮБИВІ
БРАТИ І СЕСТРИ!

Нині ми всі святкуємо одне із найвеличніших і очікуваних свят нашого християнського буття - Різдво Господа нашого Ісуса Христа. Господь Вседержитель, Творець неба і землі приймає на себе людську плоть та предвічно народжується від Преблагословенної Діви Богородиці у Вифлиємській печері.

Ця подія докорінно змінює історію світу та возносить людину як вінець творіння вище небесних чинів. Звершилось найвеличніше та найтаємничіше чудо, розуміння якого було доступним тільки Богу. Своїм Боговтіленням Господь відкриває для нас двері раю і дає можливість нам піднятися на небо. Кожен із нас твориться не лише по образу і по подобі Божій, а тепер і усиновлюємось Творцю.

Пришестя у світ Спасителя було тихим та непомітним. Велич таємниці Боговтілення не потребує розголосу. Слава Божа була явлена у великому смиренні. Наш розум не здатний осягнути всю повноту того що сталося. Святитель Феофан Затворник говорить, що наша радість у свято Різдва Христового, це прямий показник нашого відношення до Бога. Радіти у цей день потрібно так, як радіють потопаючі люди своєму неочікуваному спасінню. Якщо у цей день наші серця не сповнені радості, то ми не зрозуміли ще того, що значить для нас Христос, і чому Він прийшов нас спасти. Христос прийшов і зараз перебуває у світі непомітним. Він відкриває Себе лише тим, хто Його шукає.

Будучи сповненими Різдвяної радості, ми йдемо на зустріч Богу, який став Одним із нас. Йдучи на зустріч Богу, ми завжди возносимо свій розум і серце від землі на небо. У Пришесті Господньому засяяло світло розуму, до цього моменту у світі істинне Богопізнання було окутане таємницею, люди неправильно відносилися до Бога, навіть Богом вибраний народ, який мав Святе Письмо, не прийняв народженого Месію, а віддав Його на смерть.

Подія Різдва Христового є закликом згадати про своє достоїнство. У цей день Спаситель приходить щоб визволити нас із безодні наших гріхів і ввести нас у Царство Небесне. Святитель Григорій Богослов говорить: «Христос приймає плоть, щоб образ спасти, і моїй плоті дарувати безсмертя». Бог став Людиною, щоб повернути людину до цілі її існування та зробити її Богом по благодаті. Печера у якій народився Спаситель, символізує серце кожної людини. Христос діє у темних печерах нашого серця, і наше серце, яке до цього являлось джерелом гріхів стає вмістилищем Божественної благодаті. Христос відкриває нам істинне Богопізнання, показує шлях звільнення від гріхів і перемоги над смертю.

Святитель Григорій Богослов оспівуючи велич цього свята говорить: «Нині Безплотний воплощається, невидимий стає видимим, Безлітний починається, Син Божий становиться Сином Людським». Нині смерть замінюється життям, двері раю стають відкритими, прокляття перетворюється у благовістя, гріхи прощаються, виганяється зло, а Благодать Божа утверджується на Землі. Святитель Григорій Богослов закликає нас поклонятися Великому Різдву, через яке ми звільнилися від кайданів народження, віддати честь малому Віфлиєму, який знову нас приводить до дверей раю, поклонитися яслам, через які ми зробилися безмовними і були просвітлені Богом Словом, народитися, розіпнутися і спогребстися з Христом, і воскреснути з Ним і прославитися і воцаритися.

Минулий рік для всіх нас, нашої Святої Церкви, нашої Богом береженої Держави був роком тяжких випробувань. Через людську агресію та ненависть проливалась кров, гинули люди, виникла розруха і нестабільність, національна ворожнеча, міжконфесійні протистояння і недовіра один до одного. Одночасно з тяжкими випробуваннями для нашої Церкви та Держави Господь випробовує нашу віру. У ці дні великої Божої милості закликаю усіх вас, дорогі браття і сестри, зберігати віру Христову Православну.

Будемо просити у Богомладенця, щоб різдвяне сяйво Віфлиємської печери освітило Божественною благодаттю весь наш народ та послало мир на нашу землю. Від усієї душі вітаю вас, дорога паство, зі святом Різдва Христового і Новоліттям. Будемо пам’ятати ціль приходу у світ Христа та приймати його благодать у наші серця. Прикликаю на всіх Вас Боже благословення! Нехай світло благодаті Новонародженного Спасителя освітлює ваші серця на шляху Бога.

Христос рождається – славімо Його!

+ Никодим,
Архієпископ Житомирський
і Новоград-Волинський

Різдво Христове 2015/2016 р.
м. Житомир.

Різдвяне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2016!