РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ЖИТОМИРСЬКОГО І НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОГО НИКОДИМА 2019

Різдвяне послання митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Житомирської єпархії Української Православної Церкви

Христос Рождається!

Всечесні отці, дорогі брати та сестри!

Від щирого серця та з невимовною радістю вітаю Вас з великим торжеством Різдва Христового.

«Ось, Діва в утробі зачне, і родить Сина і наречуть ім’я Йому Еммануїл, що означає «з нами Бог» (Іс.7:14) – сповістив нам пророк Божий Ісая за сім з половиною століть до пришестя у світ Сина Божого. В цих словах дивно відкривається Божий промисел, явлений у події пришестя у світ Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа. Господь приймає плоть від Пречистої та Непорочної Діви Марії, вибраної і удостоєної за своє смирення, незрівнянну духовну чистоту і святість життя честі стати Матір’ю довгоочікуваного Месії.

Народження Спасителя відбулось надприроднім способом і було чудесним знаменням, звершеним Силою Божою і благодатним дійством Святого Духа. Пресвята Богородиця, віддавши все своє земне життя служінню Своєму Сину, і зараз предстоїть перед престолом Триєдиного Бога в молитовному клопотанні за весь світ та за всіх чад Церкви Христової.

Народження Христа, по слову святого апостола Павла , – «Велика благочестя тайна», бо «Бог явився у плоті» (1 Тим.3:16). Спаситель приходить у світ і приймає людську природу, стає Богочоловіком. Це означає, що у Своєму втіленні Він є істинним і незмінним, вічним Богом-Сином і водночас істинною людиною, Сином людським, як Він сам себе називає у Святому Євангелії. Христос жив серед людей, навчаючи їх слову про прийдешнє Царство Боже, звершуючи численні чудеса, полегшуючи людські страждання, зцілюючи душевні та тілесні хвороби, утверджуючи подвигом Свого земного життя істинність слів : «Так Бог полюбив світ, що послав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен віруючий у Нього не загинув, а мав життя вічне» (Ін.3:16).

У минулому році наша Церква молитовно згадувала 1030-річчя хрещення Київської Русі. Господь судив святому рівноапостольному князю Володимиру керувати великими територіями, на яких проживали численні народи. «Всі держави Благий Бог наш помилував і нами не знехтував, і спас нас, і до розуміння Істини привів. Бо коли опустіла і висохла земля наша, коли ідольська спека висушила її, раптово потекло джерело євангельське, яке напоїло всю нашу землю», - так говорить про Хрещення Русі святитель Київський Іларіон у своєму «Слові про закон і благодать». Світло Христової Віри поширилося від Києва по всій Київській Русі. Від дніпровських хрещальних вод виникла Православна Церква на Русі, яка і сьогодні об’єднує у єдиній вірі всіх нас. Наслідуючи подвиг святого князя Володимира, залишимось вірними його заповітам і станемо послідовниками сонму святих угодників, які просіяли у нашій землі.

У минулому році ми вперше святкували пам’ять Собору святих землі Житомирської – великих подвижників благочестя, які, незважаючи на всі земні перешкоди та гоніння, не зреклися віри православної та до кінця залишилися вірними Христу.

Всіх Вас, дорогі отці, браття та сестри, вітаю з великим святом Різдва Господнього. Закликаю до непохитного стояння у вірі Христовій. Будьте завжди вірними «Церкві Бога Живого, яка є стовп і утвердження істини»(1Тим 3:15).

Нехай Богомладенець Христос світлом Своєї Божественної благодаті наповнює Ваші душі добром, милосердям і любов’ю, посилає мир та духовну радість, благословить Вас і Ваших рідних.

Христос Рождається! Славімо Його!

+ Никодим,
Митрополит Житомирський
і Новоград-Волинський

Різдво Христове 2018/2019 р.
м. Житомир.

Різдвяне послання митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2019

Різдвяне послання митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2019